perjantai 5. lokakuuta 2012

Kaksi takana, kahdeksan edessä!

Sunnuntaina tulee täyteen kaksi kuukautta USA:ssa, ja paljon oon ehtinyt oppia tänä aikana. Sekä kielellisesti, että muuten. Kielellisesti oon siis oppinut paljon sanontoja, ja nuorten käyttämiä slangisanoja, joita en koskaan ennen ole kuullutkaan. Näillä ei mitään kauhen korviin pistävää aksenttia ole, mutta aksentti kuitenkin. Se ei ainakaan huomattavasti ole mun suuhun tarttunut, mutta huomasin kuitenkin bilsan tunnilla luonto-ohjelmaa katsoessa, että nyt kun oon vaan kuullut tätä näiden puhetta, juontajan britti -aksentti vaikutti paljon vahvemmalta, kuin mitä ikinä ennen se on kuulostanut. Odotan innolla, että pääsen kuulemaan Sofian vuoden aikana kehittyneen britti -aksentin. 
Muita asioita, joita oon ilokseni, surukseni ja useimmiten hyödykseni oppia, on muutamia. Tässä niistä 10, jotka ekana tulivat mieleen:
1. Tärkein ekaksi, ruoka!  Hot dog tarkoittaa pelkkää nakkia, samoin kuin hamburger tarkoittaa pelkkää jauhelihaa. Ne, mitä me kutsutaa hampurilaisiksi on sandwichejä. Tämän sain oppia jo ihan alussa, mutta välillä vieläkin hämmentää.
2. Toinen ruokaan liittyvä juttu on juusto, jota tungetaan ihan joka ruokaan, ja paljon. Joissakin ruuissa se on ihan luonnollista ja ymmärrettävää, toisissa ei niinkään. Pahinta on juustotikut, joita jotkut syö välipalaksi, ite en siihen pysty, liikaa juustoa.
3. Kahvi itsessään on valmiiksi maustettua, ja usein siihen lisätään vielä maustettua maitoa. Saattaa olla liian makeaa ja mautettua joidenkin makuun, itsekin käytän siihen vaan tavallista maitoa.
4. Miten nää kaikki vaikuttaa liittyvän ruokaan? Noh, joka tapauksessa, kaikki leivonta tehdään "lisää vain vesi"  -valmispussukoista. Niitä löytyy jokaista muffinssia, kakkua ja keksiä varten. Niitä myös leivotaan usein, pari kertaa viikossa. Ei ihme, että mulla oli vaikeuksia niitten pullien kanssa....
5. Ruokaan liittyy myös se, että täällä kukaan ei syö haarukka vasemmassa, veitsi oikeassa kädessä. Siksi multa kysellään oonko vasen kätinen.
6. Oon saanut luvan tottua country-musiikkiin, jota täällä eniten kuunnellan. Lisäksi radiosta kuulee kristillistä musaa, sellaista, mitä meiltä Suomesta puuttuu. Molempia kyllä kuuntelen mielelläni.
7. Nykyään en enää yritä siirtää tuolia lähemmäs pulpettia, tai kauemmaksi siitä. Ne on kiinni toisissaan. Alussa törmäilin muihin ja aiheutin kaaosta, heh.
8. Enää mullei myöskään oo vaikeuksia ovenkahvojen, lukkojen, ja ikkunoiden kahvojen kanssa. Ne on melkeen joka paikassa samanlaiset, toisin kuin käsienpesuhanat, joita oon kohdannut ainakin 10 erilaista ja joka kerta on vaikeuksia käyttää.
9. Sekalaisia tunteita herättää näiden pukeutumistyyli, joka on täysin erilainen kun Suomessa. Esim. leveät farkun lahkeet, erilaiset tekstilliset t-paidat ja selkäreput on tavallinen näky koulussa. Extremeä on yöpuvun housut ja varvastossut ja sukat -yhdistelmä, mutta niitäkin näkee joka päivä. Pakko myöntää, että alan itekkin lipsumaan löysä t-paita tyyliin silloin tällöin. Ja tää kaikki on vaan koulussa!
10. Hyödyllisin asia, jonka oon oppinut on tuumat, jalat, mailit, punnat ja Fahrenheitit. Helpompi kertoa esim. Suomen ilmastosta, kun tietää mistä puhuu.
+1. Oon oppinut, että jenkit ei paljoa Euroopasta, tai muusta maailmasta tiedä. Ehkä tyhmin kysymys, joka multa kysyttiin huolestuneena, kun kerroin Sofian olevan Englannissa, oli: "Puhutaanko Englannissa englantia?" En tiiä oisko pitänyt itkeä vai nauraa. Ja tämän siis kysyi 17 tai 18 vuotias lukiolainen.

Tämä lista voisi jatkua vielä piiiiitkään, mutta tässä nyt suurimmat ja ekana mieleen tulleet erot. Tässä vielä kuvina vähän kuumia koiria ja tuskailua Celsiuksien ja Fahrenheitien kanssa.
 


8 kommenttia:

  1. Moikka! Poistin äskeisen kommentin kun siinä oli kijroitusvihre.

    Olipa taas mielenkiintoinen päivitys, tosin me isän kanssa naurettiin umpisuolemme ratki sille puhutaanko Englannissa englantia -jutulle. Haloo?? Halaus ja pusu äidiltä

    VastaaPoista
  2. Heh, meilläkin oli aluks vähän pähkäilyä just noiden Hot dog ja Hamburger -sanojen kanssa. Oli vähän hämmentävää kun pizzeriassa valitsi listalta täytteitä pizzaan, ja täytevaihtoehtona oli hamburgeria??? Onneks aika nopeesti selvis että sillon saa pizzan päälle jauhelihaa eikä hampurilaisia :) Myös varvastossu + sukka-yhdistelmä kuulostaa erittäin tutulta! Kiitos mielenkiintoisista päivityksistä, innoissani niitä lueskelen!

    VastaaPoista
  3. Käyttääkö muuten ne sielläkin ahkerasti sanontaa Excuse me? Mulla meinas mennä aivan täydellisesti hermo kun kaikki vaan joka paikassa hoki "Excuse me, Excuse me". Varsinkin ruokakaupassa jokaisella kerralla kuuli ton vähintään 20 kertaa. Tai sit jos porukassa oli useempi kun yks henkilö, niin ne sano "excuse us"! Se vasta typerältä kuulostikin. Ja ärsyttävintä oli se, kun ne hoki noita vaikka niiden tiellä ei ees mitenkään ollu, ihan kun kaupassa kuuluis sanoa noin aina kun vaan menee jonkun ohi! Joo, oli pakko vähä avautua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä tota kuulee varsinkin kaupoissa ja usein myös koulun ahtailla käytävillä. Kotonakin mun perhe sitä käyttää, kun mä seison kaapinovien edessä tai muuta vastaavaa. Ja välillä kyllä tuntuu että turhaan sanovat, kun kukaan ei edes niitten tiellä ole. :)

      Poista
  4. Samat ongelmat/jutut täälläkin päässä! :D

    VastaaPoista
  5. HAHAHAH kerro terkkui niille fiksuille! ;)) ja just hauskoja noi kaikki!

    VastaaPoista
  6. jee söpöjä koiria puhutaaks eglanis eglantii hahahaa hesan serkut ole kiltisti tontut liikelä varmaan myös siellä

    VastaaPoista
  7. tuli tosta englannissa puhutaan englantia-jutusta mieleen, että mun luokkakaveri kertoi just tänään kans yhden hauskan kysymyksen sen omalta USA-vaihtovuodelta. Se meni jotenkin niin, että tää mun kaveri oli ihastellut sitä kuinka värikkäiksi puut muuttui siellä syksyllä. Siitä sitten joku tyttö oli ihan silmät pyöreinä kysyny, et: "etkö sä oo nähny puita ennen?" :D. Juu ei meillä suomessa tosiaan oo puita ei, pelkkää jäistä tundraa vaan xD.

    VastaaPoista