torstai 28. helmikuuta 2013

Listoja!

Kerrompa tässä ensin juttuja, jotka on paremmin täällä , ja sitten asioita, jotka on paremmin kotona :)

 Paremmin täällä Tremontissa on se, että...
  • ..."bileet" ja vähänkin järjestetymmät illanistujaiset on aina nyyttärimeiningillä, eli jokainen tuo ruokaa mukanaa, vaikkei edes pyydettäisi. Tästä johtuen on aina hirveesti hyvää (ja epäterveellisä) ruokaa, mut ainaki on parempi kun mitä Suomessa mun kaverit tuo mukanaan tullessaan kyläilemään, heh. Saattaa olla, että tää tapa on tarttuva, ja tästä lähtien mut näkee aina kantamassa vuokia ja kulhoja mukanani joka paikkaan.
  • En oo varma, onkä tää positiivista laajemmassa mittakaavassa, amerikkalaisten keskimääräistä ÄOtä pohtien, mutta mulle kelpaa: koulu on paljon helpompaa. Oon todennut tämän jo muutamaan kertaan, mutta se vaan välillä ihmetyttää niin paljon. Kokeet on suurimmaksi osaksi monivalintatehtäviä, läksyjä tulee harvoin, muistiinpanot on valimiiksi tulostettuna nenän edessä ja melkeen aina 20 viimeistä minuuttia oppitunnista (90min) on vapaata hengialua tai läksyjen tekoa. 
  • ...16-vuotiaana saa ajokortin. Tietenkin Turussa selviää ihan hyvin ilman korttiakin, mutta joskus siitä ois hyötyä. Täällä sen sijaan oon kerran jos toisenkin toivonut, että pystyis ajamaan millon huvittaa ja mihin huvittaa, ilman että tarttee pyytää jotakuta perheenjäsentä tai kaveria kuskiksi, koska ei oo busseija ja mihinkään ei voi todellkaan pyöräillä tai kävellä. Onneksi nyt mun kavereilla ja kaikilla on kortit, että kuskeja löytyy. Varsinkin nyt alkaa häiritsemään kun mun 15-vuotias host-veli sai "permanentin", eli saa ajaa aikuisen kanssa.
  • ...en joudu käyttämään melkeen ollenkaan portaita! Koulussa ei ole kuin yksi kerros, mun huone on yläkerrassa eli maantasolla ja käyn alakerrassa ehkä just ja just kerran viikossa, ja koko kylä (ja suunnileen koko Illinois) on ihan lättänä muutenkin. Ei oo mitään mäkiä mitä pitäis kiivetä. Suomessa sen sijaan mun huone on yläkerrassa eli kiipenä portaita kokoajan, Luostiksessa on laskutavasta riippuen ainakin 5 kerrosta, se on mäen päällä, ja muutenkin Turku on täynnä mäkiä ja kukkuloita.
  • ...ihmiset pukeutuu paljon mukavempiin vaatteisiin. Välillä sitä kauhistuu, kun tajuaa että mulla on päällä jotain karseeta, mitä en ikinä käyytäisi Suomessa julkisilla paikoilla, mutta mikä täällä on ihan normaalia. Mun täytyy joskus muistaa esitellä teille mun T-paita kokoelma!
  • ...yleisesti ottaen, ihmiset on paljon yhteisöllisempiä, kuin Suomessa. Tietty täytyy muistaa, että tää on 2500 asukkaan pikkukylä, jossa suunnilleen kaikki on sukua toisilleen ja tuntee toisensa, mutta kuitenkin. Heti kun perheellä on vaikea elämän tilanne, tuntemattomat ramppaa tuomassa ruokaa, hoitamassa lapsia ja siivoamssa taloa. 
  • ...täällä on paljon halvempaa. About 5 dl tölkki limsaa maksaa automaatista yhden dollarin, eli n. 75 senttiä!
  • Kantri-musiikki, oon pikkuhiljaa alkanut koukkuuntua! 
pitää paikkansa!

Mulla on ristiriitaisia tunteita siitä, onko jenkkifutis plussa vai ei, joten päädyin vaan laittamaan siitä kuvan niin saatte itse päättää :)
 
Turussa parempaa on...
  •  ...vapaus mennä ja tulla miten tahtoo. Niinkuin sanoin, täällä ei mihinkään pääse ilman korttia. Lisäksi täällä Illinoissa on laissa kotiintuloaika alle 18-vuotialle; kotona pitää olla klo 11 illalla. Toisin sanoen kotiin täytyy lähteä, vaikka mikä olisi, useimmiten kun leffa on vielä kesken yms. 
  • ...se, että college ei maksa! Tai siis, täällä kaikki panikoi, käy töissä maksaakseen bensansa ja collegensa, koittavat hädissään saada stipendejä yms. ja ihan ymmärrettävää tietysti, mäkin varmaan tekisin samoin, jos olisin samassa tilanteessa. Jotenkin tosi stressaavalta vaikuttaa. 
  • ...se, ettei kaikki tuntemattomat tiedä kaikkea minusta. Justiinsa viimeksi kirkon naisten vessajonossa random lady #1 vastaili kysymyksiin mun nimestä, iästä, kansallisuudesta ja hostperheestä, jotka random lady #2 kysyi multa. Ite en ehtinyt sanoa sanaakaan! En siis todellakaan tuntenut kumpaakaan rouvaa. Onhan se sillointällöin kiva tuntea itsensä julkkikseks, mutta välillä vähän tuntuu, ettei ole mitään yksityisyyttä, mutta ei hätää, en siis oo mitenkään ahdistunut!
  • ...kalansyönnin määrä. Ei sitä aluksi huomaa, että kalaa tulee syötyä kotona usein, ja että siitä jopa tykkää. Sitten tulee tänne ja on melkeen 7 kk aikana syönyt kalaa 4 kertaa, sitä alkaa pikkuhiljaa ikävöimään. Samoin kuin tietty ruisleipää...
  • ....kouluruoka, joka on ilmaista. Vaikka se ei aina ookkaan ihan makuhermoja hivelevää, sitä kyllä oppii arvostamaan, kun täältä katsoo. Täällä ruuasta joutuu maksamaan, ja se koostuu usein mm. purkkihedelmistä sokeriliemessä ("salaatti"), pitsasta tai  JUUSTOmakaronijauhelihaSÖRSSELISTÄ ja siihen kuuluu aina  1% suklaamaito. Mmmmm... saattaa kuulostaa hyvältä ekan kerran kun syö, muttei sitä kauan kestä. Lisäksi suurin osa ihmisistä ostaa melkeen jokapäivä limsa-automaatista juotavaa, tai oppilaskunnan putiikista karkkia.
  • ...metrijärjestelmä. Kuka nyt näistä jaloista, maileista, punnista, tuumista, gallonoista ja unsseista saa selvää? Plussana Fahrenheitit! 
  • ....perhe ja ystävät <3
siinä ovat, ilman ruokavateja!

Tässä nyt on listattuna muutamia asioista, tietysti olisi paljon lisättävää molempiin listoihin, mutta niiden kirjoittamiseen menisi ikä ja terveys. 

5 kommenttia:

  1. Hihhih, mua rupes vähä naurattaan toi nyyttärimeiningillä juhlinta, koska mun kaveripiirissä se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus :D. Aina jos me kokoonnuttaan porukalla, niin kaikilla on mukana kauhea kasa ruokaa. Osa tuo suolaista ja osa leipoo kakkuja ja sit on tietty karkkeja ja sipsiä jne. Lopuksi syötävää on ihan järkyttävästi, mutta kummasti se aina kuitenkin katoaa :D.

    VastaaPoista
  2. ha haa! No, pian pääset nauttimaan Turun 7 kukkulasta ja kalasta ja ruisleivästä ja äidistä, joka lyöttäytyy seuraan 24/7...

    VastaaPoista
  3. Hehhee... XD Ainuu syy miksen aina tuo ruokaa sulle on että ajattelen sun parasta enkä halua että sulle kertyy liikakiloja! Eli siis rakkauden pohjalta mä kaiken teen! ;)

    VastaaPoista
  4. Nii sita maaki oon vaan ajatellu!!! Mut toi on vaiks kuin kiva kuva, en oo nahny (tai muista nahneeni) aikasemmi :)

    VastaaPoista